Rasestandard for Welsh Corgi Cardigan




Opprinnelsesland/ hjemland: Storbritannia

Helhetsinntrykk: Robust, tøff, bevegelig og utholdende. Lang i forhold til høyden. Avslutter med en revelignende, buskete hale i forlengelse med kroppen.

Viktige proporsjoner: Hode : snuteparti = 5:3.

Adferd/ temperament: Våken, aktiv, intelligent og stabil. Ikke sky eller aggressiv.

Verdt å tenke på:

  • Corgien deles i to raser – welsh corgi cardigan og welsh corgi pembroke.
  • Rasen er i dag svært allsidig, og du finner den i lydighets- utstillings- og agilityringen – og som familiehund.
  • Rasen er intelligent og lettlært.
  • Corgien er en gjeterhund.

FCI-gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder

Egenskaper/Mentalitet:

Corgien er våken, aktiv, intelligent og stabil. Den skal ikke være sky eller aggressiv.

En corgi kan være en fabelaktig familiehund. Husk bare på at de er smarte, sjefete og har høy intelligens, sterk rettferdighetssans og kan til og med ha sans for humor. Rasen er lettlært, på godt og vondt.

Corgien er i dag en allsidig hund. Du finner den i lydighets- utstillings- og agilityringen, den gjeter kuer og hva annet som måtte komme i dens veg, den er effektiv på spor, men har heller ikke noe problem med å være en ekte «sofagris».

Det er mange likheter mellom de to corgirasene. Begge er fabelaktige kamerater. Begge «vokser» med nær menneskelig kontakt. Begge bør få være med på valpekurs og trening av en eller annen form, da dette binder hunden tettere sammen med «sitt» menneske.
Det sies at cardigan er litt roligere, både når det gjelder aktivitetsnivå og bjeffing. Cardigan kan også være en smule mer reservert, selv om de ikke er sky overfor mennesker. De er også større og tyngre enn pembroken og kommer i mange flere fargevarianter.

Pembroken er som nevnt litt mindre, kan være mer aktive, kanskje bjeffe litt mere, men uten å «jappe» hele tiden. Stort sett «elsker» de alle mennesker de møter, men så vil du i neste omgang bli overrasket over å oppdage et du har en vakthund i huset i det øyeblikket du trenger det. Den er også den fødte optimist, så selv om den forstår at noe er forbudt, vil den ofte prøve seg igjen – det kan jo være at det tillatt nå – kanskje har menneskene skiftet mening? Eller til og med har glemt at det ikke var tillatt tidligere.

Størrelse/Utseende:

Corgien er en av de minste gjeterhundrasene. Pelsen er kort eller middels lang med hard struktur. Værbestandig, med god underpels. Helst rett. Mankehøyde: Ideal 30 cm. Vekt skal stå i forhold til hundens størrelse.

Pelsstell:

Bades/børstes ved behov.

Historikk:

Corgien er en av de minste gjeterhundrasene og har alltid vært en brukshund. Opprinnelig var de gårdshunder på fjellgårdene i Wales. De gjetet kuer og hadde også andre jobber rundt om på gården.

Welsh corgi cardigan og pembroke er to ulike raser som muligens deler en felles bakgrunn langt tilbake. De to rasenes opprinnelse er ennå ikke helt fastlagt og man arbeider med flere ulike teorier. Welsh corgi cardigan er den eldste av de to rasene og kom med kelterne til Wales for over 3000 år siden. Pembroke kom enten med flamske vevere rundt år 1100 eller med vikingene rundt år 800. Begge teoriene plasserer pembroke blant spisshundene. De to rasene levde isolert fra hverandre i århundrer i det fjellrike Cardiganshire og det mer flate Pembrokeshire. Da transportmulighetene ble bedre rundt 1900-­tallet begynte man å blanderasene. I 1934 blir de to rasene godkjente av den britiske kennelklubben som to separate raser. Eierne fikk selv velge hvilken rase deres hund skulle registreres som.

Lyst til å vite mer om rasen?

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.

Du kan også lese mer om rasen og dens helse i RAS-dokumentet nedenfor. RAS står for Rasespesifikke avlsstrategier, og gir en god innføring i rasens status i dag, og klubbens fokus når det gjelder avl fremover.

Rasestandarden beskriver rasens fysiske og mentale særtrekk, og er også anbefalt lesestoff for alle som vurderer å gå til innkjøp av en valp av denne rasen.

Lykke til!

WELSH CORGI CARDIGAN Hele standarden kan man finne her https://usercontent.one/wp/www.corgi.no/wp-content/uploads/2021/10/FCI-038-Welsh-corgi-cardigan-1.pdf?media=1682954765


GENERELT OM RASENE

Både cardigan og pembroke er generelt friske og sterke hunder, men selv om vi her i Norge i stor grad har vært forskånet fra arvelige sykdommer og defekter, vet vi at det i USA testes for en del arvelige sykdommer som foreløbig ikke forekommer innen den norske bestanden.

Klubben anbefaler allikevel at avlstisper øyelyses før parring og avlshanner en gang i året. Når det gjelder cardigan er det på grunn av mulighetene for import idag vanlig å DNA teste for arvelig PRA, slik at to bærere ikke parres. Valper etter fritestede foreldre er det ingen grunn til å teste.

Klubben har siden kuperingsforbudet i 1988 fremmet stumphaleavl og har i den anledning gjennomført en undersøkelse i samarbeid med Norges Veterinærhøyskole av ryggrad på flere generasjoner stumphalede hunder.

Vi tar allikevel for oss hunden «bit for bit» og ser på hva som i sjeldne tilfeller kan forekomme.

Kilde er «Hund, Avl og Helse», samt klubbens egne oppdrettere.

SKJELETTET
HD er kjent hos rasene i Norge, men utbredelsen og betydningen for rasen er minimal.
Korsbåndskade og spondylose er også kjent, men er lite utbredt og har liten betydning for rasen. Ett tilfelle av hemivertebra er kjent.

HUD/PELS
Få tilfeller av allergi og demodikose er kjent. Uønskede pels- og øye farger kan forekomme.

NERVE- OG MUSKELSYSTEMET
Epilepsi er kjent, men har liten eller ingen betydning for rasen.

HJERTE- OG KARSYSTEMET
Det kan muligens finnes hjerteproblem på rasen, men det er ikke stilt sikre diagnoser.

FORDØYELSESKANALEN
Hareskår og åpen gane forekommer en sjelden gang. Tannmangel – stort sett mangler P1 – har en middels utbredelse, men er uten betydning for rasen. Bittfeil kan også forekomme, men er som oftest svært moderat og det er langt mellom tilfeller av middels grad.

ØYET
Juvenil katarakt har vært påvist i rasen, men spiller sansynligvis liten rolle. PRA er kjent. Det dreier seg om to forskjellige typer PRA i cardigan og pembroke. PRA var et stort problem i cardigan frem til DNA-testen forelå. PRA kan også forekomme hos Pembroke, men har ikke vist seg å være noe problem. Klubben anbefaler allikevel øyelysing for begge raser.

KJØNNSORGANER OG URINVEIER
Fødselsvansker som resuterer i keisersnitt forekommer, men regnes som middels betydning for rasen.
Åpen buk og navlebrokk på valper kan forekomme.
Testikkelmangel er middels og det samme er tilfelle med urinsten.