Hundeutstilling hva er det?

Hundeutstilling hva er det?


Hovedmålet med hundeutstillinger er å måle om man oppnår det man vil med avlen. Det skjer ved at en dommer bedømmer kvaliteten på hver enkelt hund. Korrekt konstruksjon er viktig for at hunden skal kunne gjøre den arbeidsoppgaven den er avlet frem til. Feil konstruksjon kan føre til slitasjeskader og unødvendige plager for hunden.

Hundeutstilling er også en arena der du møter mange med interesse for samme rase som du har. Det er også en fin aktivitet å oppsøke om du vurderer å skaffe deg hund men ønsker å oppleve den rasen du vurderer å kjøpe.

Om du ønsker å prøve å delta på en utstilling med hunden din, så anbefaler vi at du tar kontakt med oppdretter eller raseklubben. De kan hjelpe deg med å forklare hva som kreves av forberedelser og pelsstell før utstillingen. Noen raser krever en spesiell frisyre, mens andre må man kanskje ikke bade for nære selve utstillingsdagen for at pelsen skal være på sitt beste. Mengden pelsstell som kreves for å holde hunden klar for utstillinger er kanskje noe å tenke på om du vurderer å skaffe en hund for å holde på med utstillinger.

Mange lokale hundeklubber arrangerer ringtreninger og handlerkurs. Her trener du og hunden din på ting som skjer på en utstilling så dere begge vet hva dere begir dere ut på. Ting som hvor og hvordan man skal stå øver man på. Her kan du også plukke opp tips om hvordan man skal kle seg.

På selve utstillingen deles rasen først inn i kjønn, å deretter i klasser etter alder eller tidligere premiering. Hunden får en individuell bedømmelse som premieres etter hvilke kvaliteter dommeren syns hunden har. Den beste av tispene og beste hannhunden konkurrerer om å bli best i rasen

På slutten av dagen er det finaler. Her premieres de 4 beste fra samme gruppe. Vinnerne fra alle gruppene går videre til Best in show finalen, hvor utstillingens fineste hund kåres. Det arrangeres ofte valpeshow samtidig som det er offisiell utstilling for voksne hunder. Valpeshow er for valper fra 4 til 9 mnd. Dette er en uoffisiell konkurranse som er en fin måte å prøve utstilling på, å bruke som forberedelse til fremtiden om du har en plan om å stille hunden som voksen.

Utstyr du bør ha med deg på en hundeutstilling er:

  • Bur til hunden Om den ikke liker å ligge i bur så ta med et teppe til å ligge på.
  • Utstillingsbånd. Her bør du velge et nøytralt bånd som samtidig gir deg god kontroll over hunden.
  • Vannskål
  • Godbiter
  • Helsebok/pass

Det er også lurt å ta med en stol å sitte på til deg selv da det kan bli en lang dag med mye venting før det blir din tur.


På utstilling foregår bedømmelsen slik:

(Samtlige hannhunder i rasen blir bedømt før tispene)

Valp 4-6 mnd - valpene konkurrerer mot hverandre.

Valp 6-9 mnd- valpene konkurrerer mot hverandre.

Beste hannvalp / Beste tispevalp - konkurranse mellom vinnerne av de to klassene ovenfor.

Best I Rasen valp (BIR) og Best i Motsatt Kjønn valp (BIM) - beste hannvalp og tispevalp konkurrerer om BIR (rød/gul sløyfe) og BIM (grønn/hvitsløyfe).

Kvalitetsbedømmelse - hvor det utdeles 1. (rød), 2. (blå), 3. (gul), KIP (kan ikke premieres (brun) eller 0. premie (grå). Dette vurderes i forhold til rasebeskrivelsen, og flere hunder kan få samme premiegrad.

Konkurranseklasse - mellom alle hundene som har fått 1. premie i kvalitetsbedømmelsen. Det plasseres 4 hunder (1: rød, 2: blå, 3: gul og 4: grønn).

I junior, åpen unghund og veteranklasse: Den/de beste kan få Hederspremie (HP - lilla) dersom dommeren synes den er spesielt lovende.

I alle konkurranseklassene: den/de beste kan få CK (rosa) hvis hunden er av certifikatkvalitet.

Juniorklasse (JK) - hunder mellom 9 - 18 mndr. Kvalitetsbedømmelse

Juniorkonkurranseklasse (JKK) - Konkurranseklasse

Unghundklasse hannhund (AUK) - hunder mellom 15 - 24 mndr. Kvalitetsbedømmelse

Unghundkonkurranseklasse (AUKK) - Konkurranseklasse

Åpen klasse hannhund (AK) - hunder over 15 mnd. som ikke er Norske utstillingschampions. Kvalitetsbedømmelse

Åpen konkurranseklasse (AKK) - Konkurranseklasse

Brukshundklasse - hunder over 9 mndr, for en god del raser som har visse brukspremieringer. Kvalitetsbedømmelse

Brukshund konkurranseklasse - Konkurranseklasse. (For enkelte raser deles certifikatet ut i denne klassen)

Championklasse (CHK) - Obligatorisk for Norske utstillingschampions (som ikke er veteran), åpen for andre lands nasjonale og internasjonale champions. Kvalitetsbedømmelse

Champion konkurranseklasse (CHKK) - Konkurranseklasse

Veteranklasse hannhund (VK) - Hunder over 7 år. Kvalitetsbedømmelse

Veteran konkurranseklasse (VKK) - Konkurranseklasse

Beste hannhundklasse (BHK) / Beste tispeklasse (BTK) - Konkurranse mellom alle hunder som har fått CK. Konkurranseklasse.

Certifikat (rød/hvit/blå) utdeles til den beste hunden som ikke er norsk utst.champion eller fullcertet.

På internasjonale utstillinger vil det også her kunne bli utdelt CACIB (hvit) og res.CACIB (orange).

Best I Rasen (BIR) og Best i Motsatt Kjønn (BIM) - beste hannhund og tispe konkurrerer om BIR (rød/gul) og BIM (grønn/hvit).

Avlsklasse - en avlshund deltar med 4 avkom. Klassen kan tildeles HP dersom dommeren finner klassen god nok.

Oppdretterklasse - en oppdretter deltar med 4 hunder fra eget oppdrett. Klassen kan tildeles HP dersom dommeren finner klassen god nok.