Planlagte valpekull

Planlagte valpekull


VI PLANLEGGER ET VALPEKULL VÅREN 2024

Som oppdretter er det min plikt og veilede mine valpekjøpere etter beste evne.

Jeg har tilbrakt mange timer sammen med valpene før de selges. Derfor vil jeg vite mye om hver enkelt valp. Hva slags temperament hver enkelt valp har. Er den frekk og frempå eller rolig og forsiktig.

Jeg lover ingen en enkelt valp før det nærmer seg leveringstid. Da er det større muligheter for å koble rett valp til riktig eier.

De første ukene etter fødsel er det ikke så mye annet å se enn farge, tegninger, kjønn og størrelse. Erfarne oppdrettere vil også kunne si noe om hodeform, halslengde og andre eksteriørdetaljer, men ingen erfaren oppdretter velger valp på denne alderen.

Den største valpen som er først til spenene og som forsyner seg grådig i matfatet, kan bli den minste av dem alle som voksen. Den lille puslingen som fikk en litt vanskelig start, kanskje på grunn av lav fødselvekt eller på grunn av en hard fødsel, kan vokse seg til å bli den største, vakreste og dyktigste av dem alle. Det er lett å se seg blind på den store valpen eller den mest aktive valpen, men det er ennå for tidlig å si noe om størrelse og mentale genegenskaper.

Konklusjonen er at dersom valpekjøperen har et mål med hunden sin og er på jakt etter bestemte egenskaper som et vakkert eksteriør og/eller gode bruksegenskaper, så bør man vente til valpene blir litt eldre før man bestemmer seg. Mye kan endre seg ennå.

Valpene kommer seg på bena

Nå kan man se litt flere forskjeller på valpene, men ennå er det lett å la seg lure. Valpene begynner å utforske verden rundt seg. Noen er tidlig ute og ganske så freidige, andre virker sløvere og mer sedate. Ofte er det de minste valpene som er de mest aktive, mens de store matmonsene tar livet med ro. De ser ingen grunn til å bruke unødvendige kalorier.

Det er lett å tro at den mest livlige valpen ved 4-5 ukers alder blir den mest livlige hunden som voksen, men slik trenger det absolutt ikke å være. De største valpene, ofte er det hannene, er lettest å se. De er størst og de er sterkest. Det er heller ikke vanskelig å legge merke til den valpen som er den siste til å ta kontakt med besøkende og som virker mer rolige enn de andre.

Noen valper er vanskeligere å legge merke til. Dette er ofte slike "midt-på-treet" valper. Valper som ikke utmerker seg på noen spesiell måte - verken positivt eller negativt. Det er ikke uvanlig at det er blant disse valpene man kan finne kullets stjerne.

6 uker gamle og stadig livligere og mer utforskende

Nå kan man se ennå mer. Hannene begynner å få ned testiklene og melketennene er på plass. Nå kan man også se store navlebrokker. Valpene kan nå stilles opp på et bord og man kan begynne å studere bevegelser. Man ser øyenfarge og eksteriøre detaljer.

Interessen for omgivelsene og gjenstander øker hele tiden. Man ser hvem som liker å løpe etter ting, hvem som liker å bære på ting, hvem som liker å kjempe med en fille, hvem som reagerer mest på skarpe lyder og hvem som slapper av under håndtering. Den valpen som var den mest frimodige på 5 uker, kan nå se seg forbigått av en annen i kullet.

For at valpene virkelig skal få mulighet til å utvikle seg må valpene nå utsettes for forskjellige miljøer. De må få mulighet til å bli sosialisert på mennesker og oppfatte mennesker som noe hyggelig å være sammen med. De må få være alenevalp sammen med et menneske som leker med dem noen minutter om dagen.

Det er når valpen er alene og borte fra resten av kullet man best kan danne seg et bilde av eksteriøre og mentale egenskaper.

Nå er det lurt å ta ut en og en av det kjente miljøet og kullet, og prøve de på et fremmed sted. Forskjellige egenskaper testes. Lysten til å undersøke dette nye stedet, dette nye mennesket. Lysten til å løpe etter en fille. Lysten til å løpe etter og plukke opp en ball. Reaksjonen på en skarp lyd.

Når valpene er 7-8 uker gamle er det også lettere å se hundens bevegelser og holdning.

Å velge valp er og blir et lotteri

Er valpekjøperen "fersk" og ikke vet hva han/hun bør se etter, må jeg som oppdretter kunne veilede ved valg av valp.

Selv om valpen virker frisk og feilfri, både sett med oppdretter, valpekjøpers og veterinærens øyne, kan den fremdeles utvikle diskvalifiserende feil i henhold til rasestandarden.Den kan få bittfeil. Den kan bli for stor. Den kan få en uønsket oppførsel. Det er så mange ting som kan gå "galt" på veien fra valp til voksen hund. Det er viktig å informere valpekjøperen at mange ting ikke kan ses før hunden blir eldre og valpekjøperens stell, fôring og trening av valpen vil også sterkt kunne innvirke på sluttresultatet.

Hann eller hunn?

Det er ofte store, individuelle forskjeller fra hund til hund, rase til rase og genetiske variasjoner innenfor den enkelte rase.

copyright © Anne Damsund Paulsen, Kennel Dachsverk