Gode råd til valpekjøpere


Før valpen ankommer sitt nye hjem

Bli enige på forhånd hva valpen for lov til og ikke får lov til

Bli enige på forhånd om hvem i familien som skal ha hovedansvaret i forhold til valpen. (Barn skal aldri ha

hovedansvaret for en valp/hund)

Sørg for at hagen er sikret med gjerde så valpen ikke kommer seg ut

Fjern farlige ting fra valpens rekkevidde

Sørg for nødvendig utstyr, kurv, bur, teppe, vann og matskåler, halsbånd, sele, og leker

Lær familiens barn hvordan man omgås en valp, bla at valpen skal få være i fred når den spiser, sover eller oppholder seg i sin kurv eller bur.

Barn under 8 år bør ikke få lov til å løfte eller bære en valp.

Hundens ankomst til sitt nye hjem

Hunden skal få muligheter til å falle til ro i sitt nye hjem uten å måtte være alene den første tiden. Hjemkomsten av en ny hund skal derfor planlegges, uansett om det er en valp eller en voksen hund. Det er en stor omveltning for en hund å skifte hjem. I de første dagene skal hunden derfor ha ro, og det bør ikke komme for mange på besøk i hjemmet den første tiden.

Hunden bør få ligge på soveværelse sammen med de voksne da den i starten trenger trygghet og tett kontakt med sin nye familie. Du skal derfor la hunden sove i sitt bur eller kurv ved siden av din seng. Du kan la hånden din henge ned i kurven eller buret av og til, så den kan merke at du er i nærheten. Piper hunden, så ikke snakk til den, bare ta hånden ned. Hvis hunden skal sove på et annet rom skal du ligge inne hos hunden den første tiden så den blir vant til sine nye omgivelser og blir trygg.

Hvis du har en hund fra før av, bør du la hundene møte hverandre utenfor hjemmet første gangen. Da minsker du risikoen for at din andre hund vil reagere aggresivt ovenfor den nye hunden. Når de har fått hilse på hverandre og blitt trygge på hverandre, kan du ta hundene med inn i hagen og la de få leke sammen. Mens de leker sammen i hagen skal de få være løse. Du skal kun gripe inn hvis en av hundene blir trengt opp i et hjørne eller leken blir for voldsom.

Den første tiden

En valp er et lite flokkdyr, som har blitt fjernet fra sin gamle flokk og som nå skal finne trygghet i sin nye flokk. Derfor er det aller viktigste nå at valpen får tillitt til at du og resten av familien er det beste og det tryggeste for den.

- Den skal lære å sove uten å ha sin mor og sine kullsøsken å ligge hos

- Den skal lære å bli renslig

- Den skal lære å være alene hjemme

- Den skal lære hverdagslydighet

- Den skal lære hva den får lov til å ikke får lov til

For å få dette så knirkefritt som mulig så må man forstå det helt grunnleggende i hundetrening. Ønsket adferd skal belønnes, uønsket adferd skal overses! Det lyder nok enkelt, men for mange er det i virkeligheten meget vanskelig, fordi vi er mere vant til å kjefte når valpen gjør noe vi ikke liker.

Jeg vil på det sterkeste anbefale at man tar ut ferie på minst fire uker (hvis ikke en av de voksne i familien er hjemmeværende).

Lær familiens barn å respektere hunden

Hvis det er barn i familien, skal de lære å respektere det nye familiemedlemmet. Hunden skal få være i fred når den ønsker det. Hunden skal alltid være i fred når den har lagt seg i kurven eller i buret sitt. Du må aldri la hunden være alene sammen med små barn. Du bør heller ikke la hunden være alene sammen med større barn før de har lært hvordan de skal oppføre seg ovenfor hunden. Du skal sørge for at barna behandler hunden med respekt så den ikke lider overlast og at lek med hunden ikke blir for voldsom.

Familiens barn skal også lære å være varsomme i forbindelse med fremmede hunder, da det er mange hunder som ikke er vant til barn. En hund som ikke har mulighet til å komme seg unna, for eksempel fordi den står bundet, kan reagere aggresivt, hvis man kommer for nær.

Selv om det ikke er barn i familien, er det meget viktig å lære hunden til å bli trygg på barn. Når familie og venner kommer på besøk, har de kanskje sine barn med. Lær barna som kommer på besøk å ha respekt for hunden. Når du er ute på tur med din hund og barn ønsker å komme bort for å klappe hunden din er det viktig å se på hunden din om den ønsker kontakt eller ei. Ikke tving den inn i en situasjon den ikke vil selv.

Alle barn bør kjenne til følgende hunderegler

- Spør alltid hundens eier om lov, før du tar kontakt med en fremmed hund

- Spør også hunden om lov!

- Hvis eieren sier at du kan hilse på hunden, så bli stående og si «hei til hunden» og se om den vil hilse på deg. Respekter hvis hunden ikke har lyst til å hilse på deg

- Hvis hunden kommer bort til deg, så kan du klappe den vennlig under haken, aldri oppe på hodet eller bøye deg over hunden. Det virker skremmende på en hund

- Ikke hold hunden fast eller klem den inntil deg. Dette gjelder også selv om du kjenner hunden. Hunden liker ikke dette og kan se på det som en trussel.

- Ikke stirr hunden inn i øynene da dette oppfattes som en truende adferd for hunden. Se vekk fra hunden av og til

- Ikke ta maten eller leketøyet fra hunden

- Ikke vekk hunden når den sover eller hviler seg

Helt grunnleggende må man vite at hunden er et flokkdyr og et rovdyr.

Hunder som er vant til å være sammen med mennesker helt fra de er små valper, har lært at både mennesker og hunder utgjør deres flokk. Men det betyr ikke at hunder og mennesker er ett. Bare at vi har veldig gode forutsetninger for å lære å forstå hverandres kommunikasjon og kan inngå i et fin sosialt samspill.

Hundens instinkter er dens medfødte anlegg for å foreta visse handlinger, som tjener til artens overlevelse: jage bytte, grave føde ned, varsle når det kommer noen, løpe etter tisper i løpetid for å parre seg osv.

Hundens sanser er de samme som mennesket. Hunden kan også se, høre, føle, smake og lukte. Men hos hunden er luktesansen den mest velutviklede sans. Hunde har ca 200 millioner lukteceller, mens vi mennesker har 5-6 millioner.

Sikkerhet og sunn fornuft

Hvis man ikke allerede har gjort seg tanker om valpens sikkerhet i og utenfor hjemmet er det viktig å tenke nøye igjennom dette. Eierens ubetenksomhet kombinert med bratte trapper, elektriske ledninger, diverse kjemikalier, huller i gjerdet og svømmebasseng med høye kanter, er hvert år skyld i at mange hunder mister livet. Gjennomgå derfor hjemmet for steder hvor valpen potensielt kan komme til skade. Har du barn i huset så la ikke valpen få komme inn på barnas rom hvor leker ligger på gulvet eller er lett tilgjengelig. En valp spiser på alt og kan fort svelge en legokloss eller lignende hvor det kan få fatale følger. Mange av våre stueplanter er også giftige.

Veien til godt lederskap

Godt lederskap er viktig for at hunden skal trives i familien. Hunden er et flokkdyr, som har behov for god sosial struktur for å trives. Når hunden kjenner sin plass i flokken, vil den være trygg og glad. Det vil også medføre at hunden ikke konstant vil utfordre lederne (oss). Positiv lederskap får man ikke ved å håndtere hunden hardhendt, men i stedet ved å vise hunden, at vi mennesker er de mest egnede ledere. Det gjør vi bla ved å vise hunden at vi treffer gode beslutninger, at vi er hundens «nøkkel» til morsomme, behagelige og spennende opplevelser, er konsekvente i våre forventninger til hunden og at vi alltid er til å stole på. Husk! Respekt er ikke noe man tar, det er noe man få tildelt av andre - også hunden.

Turer med valpen

0-3 mnd gammel hvalp trenger ikke mosjon, kun å utforske verden.

3 mnd gammel valp behøver bare 10-15 minutter maks

4 mnd gammel valp behøver ca 15-20 minutter

5 mnd gammel valp behøver ca 20-25 minutter

Ta gjerne valpen med deg over alt slik at valpen i tidlig alder får oppleve mest mulig, men skjerm den for alt for mange inntrykk på en gang. På turer i skog og mark kan man ha valpen i en ryggsekk slik at valpen kan vile i sekken innimellom

Renslighet

Det er egentlig meget enkelt: det som kommer inn skal også ut. Ved å huske noen enkle regler kan du hjelpe din valp til å bli renslig på kort tid. Valpen trenger å tisse når den har sovet (med en gang når den har våknet), kort tid etter at den han spist og drukket, har lekt og vært i bevegelse i noen minutter, når det kommer gjester, når den blir oppspilt og ca 1 gang i timen i dagtimene. Du kan ikke forvente at valpen signaliserer til deg at den vil ut og tisse eller gjøre fra seg. Boligen er ofte så stor for en liten valp at bare det å gå litt bort fra soveplassen sin forveksles med valpens forestilling om å være utenfor «hulen» sin. Det er vårt ansvar å ta med valpen ut for å tisse. Ta deg tid når du er ute. En valp blir ofte forstyrret av lyder, lukter osv og glemmer at den er ute for å tisse å gjøre fra seg. Ros valpen masse og forsterk med en godbit hver gang den tisser og/eller gjør fra seg ute. På denne måten lærer valpen etter hvert at det lønner seg å tisse å gjøre fra seg ute. Etter hvert vil den selv begynne å gå mot døren fordi den må ut. Hvis uhellet er ute, sørg for å vaske godt slik at lukten ikke blir hengende igjen. Hvis valpen har gjort fra seg om morgenen når du står opp så gi siste måltid om kvelden litt tidligere enn du pleier og se om det hjelper.

Det er ikke greit å dytte snuten til valpen i sin urin eller avføring. Dette vil kun få valpen til å bli usikker på deg og eventuelt lære at den ikke skal tisse eller gjøre fra seg når du er i nærheten.


copyright © Anne Damsund Paulsen, Kennel Dachsverk