Rasestandard for Dachs
Den lille Allrounder
Men, det er mange hensyn og interesser som bør vurderes nøye i valget av dachshundvariant og bruksområde.
Kjennetegn, mål og vekt.
Dachshundensopprinnelsesland er Tyskland,
og dachs er ordet for grevling.
Pels: LANGHÅRET
Hårlag: Glatt, glinsende, tilliggende pels med underull. Den er lengere under halsen, samt på siden av kroppen. På ørene skal pelsen henge ned over ørelappene. På baksiden av bena lager pelsen tydelig beheng, og på undersiden av halen blir den lengst og lager tydelig fane. Farge: a) Ensfarget: Rød, islett av sorte hår tillatt. En ren mørk farge er foretrukket. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er kun tillatt i brystet. Nesebrusk, klør og tredeputer skal være sorte. Rødbrun er ikke ønskelig. b) Tofarget: Dyp svart eller brun, hver med tan-tegninger (jo mørkere, jo bedre og så rene som mulig), over øynene, på sidene av snuten og underleppen, på indre kant av ører, på forbryst, på innsiden og baksiden av bena, på føttene, rundt anus og skal derfra nå fra omtrent en tredjedel til halvveis ut på undersiden av halen. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er tillatt kun i brystet. Alt for brede eller utilstrekkelig tan-tegninger er ikke ønskelig. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte hos hunder med sort grunnfarge og brune hos hunder med brun grunnfarge. c) Flekket (Merle): Grunnfargen er alltid den mørke fargen (sort, eller brun), med unntak av rød merle (rød med mørke flekker). Ønskelig med uregelmessige grå eller beige flekker (store flekker er uønsket). Verken den mørke eller lyse farge skal dominere. For pigmentering av nesebrusk, klør og tredeputer se under a) og b). d) Stripet/brindle: En brindle dachshund er rød med sorte striper. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte. Alle farger og mønstre som ikke er nevnt i a) til d) er diskvalifiserende. Svak pigmentering er meget uønsket.
Pels: KORTHÅRET
Hårlag: Kort, tett, glinsende og tilliggende, fast og hard. Ingen synlige bare flekker. Pelsen på halen glatt og dekkende, men ikke for rikelig behåret. Noen lange beskyttelseshår på undersiden er ikke feil. Farge: a) Ensfarget: Rød, islett av sorte hår tillatt. En ren mørk farge er foretrukket. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er tillatt kun i brystet. Nesebrusk, klør og tredeputer skal være sorte. Rødbrun er ikke ønskelig. b) Tofarget: Dyp svart eller brun, hver med tan-tegninger (jo mørkere jo bedre, og så rene som mulig), over øynene, på sidene av snuten og underleppen, på indre kant av ører, på forbryst, på innsiden og baksiden av bena, på føttene, rundt anus og skal derfra nå fra omtrent en tredjedel til halvveis ut på undersiden av halen. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte hos hunder med sort grunnfarge og brune hos hunder med brun grunnfarge. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er tillatt i brystet. Alt for brede eller utilstrekkelig tan-tegninger er ikke ønskelig. c) Flekket (Merle): Grunnfargen er alltid den mørke fargen (svart, eller brun), med unntak av rød merle (rød med mørke flekker). Ønskelig med uregelmessige grå eller beige flekker (store flekker er uønsket). Verken den mørke eller lyse farge skal dominere. For pigmentering av nesebrusk, klør og tredeputer se under a) og b). d) Stripet/brindle: En brindle dachshund er rød med sorte striper. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte. Alle farger og mønstre som ikke er nevnt i a) til d) er diskvalifiserende. Svak pigmentering er meget uønsket.
Pels: STRIHÅRET
Hårlag: Bortsett fra snute, øyebryn og ører er hele kroppen dekket av fullstendig jevnt tilliggende, tett og stri pels med underull. Myke hår på hodet og poter er uønsket. Snutepartiet skal ha et tydelig skjegg. Øyebryn skal være buskete. På ørene er pelsen kortere enn på kroppen og nesten glatt. Halen har god og tilliggende jevn pels Farge: a) Ensfarget: Rød, islett av sorte hår tillatt. En ren mørk farge er foretrukket. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er tillatt i brystet. Nesebrusk, klør og tredeputer skal være sorte. Rødbrun er ikke ønskelig. b) Flerfarget: Viltfarget, brun viltfarget, sort og tan, brun og tan. Tan-tegninger (jo mørkere jo bedre, og så rene som mulig), over øynene, på sidene av snuten og underleppen, på indre kant av ører, på forbryst, på innsiden og baksiden av bena, på føttene, rundt anus og skal derfra nå fra omtrent en tredjedel til halvveis ut på undersiden av halen. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte hos hunder med sort grunnfarge og brune hos hunder med brun grunnfarge. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er kun tillatt i brystet. Alt for brede eller utilstrekkelige tan-tegninger er ikke ønskelig. c) Flekket (Merle): Farge som beskrevet under a) og b). Grunnfarge er alltid den mørke fargen (viltfarget, svart, eller brun), med unntak av rød merle (rød med mørke flekker). Ønskelig med uregelmessige grå eller beige flekker (store flekker er uønsket). Verken den mørke eller lyse farge skal dominere. For pigmentering av nesebrusk, klør og tredeputer se under a) og b). d) Stripet/brindle: En brindle dachshund er rød med svarte striper. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte. Alle farger og mønstre som ikke er nevnt i a) til d) er diskvalifiserende. Svak pigmentering er meget uønsket.
Som en ekte livsnyter er den en individualist. Som et paradoks, den tåler sjelden å være sin egen sjef, men trenger en god og konsekvent flokkleder. I hjemmet er den makelig anlagt med stor sans for livets goder, og midjemålet kan bli i mektigste laget om ikke eieren passer på.
Er dachshunden en fin barnehund? Tja, det kommer ann på foreldrene til barna. Dachshundens lille kroppsstørrelse inngir liten respekt hos barna som hele tiden vil bøye seg ned over den for å klappe og løfte. Valpen er lett for små barn å bære på, - og slippe i gulvet. Dersom hunden får negative opplevelser overfor barn, kan det være vanskelig å "omprogrammere". Når det gjelder et barn og en dachshund på egenhånd, så er vi igjen inne på rasens mangfold. Det byr ikke på problemer for et barn å gå tur med en kanindachshund, skullejeg tro. Saken stiller seg annerledes om det var familiens jakthund som har fått ferten av noe spennende. En annen ting er at den lille, tøffe dachsen i utgangspunktet ikke har respekt for større hunder,og at dette kan føre til situasjoner som er vanskelig for et barn å takle. Men generelt trives barn og dachshund utmerket sammen, de har ofte samme sans for humor...
Valget er ditt.
Det finnes mange hensyn å ta når man skal velge seg en dachshund, og innen rasens brede spekter av varianter har man linjer som representerer både hardføre drevhunder, skarpe hihunder, gode sporhunder samt mildere familie-hunder med lite jaktlyst. Noen oppdrettere forsøker og kombinere førsteklasses ekstriør med ditto bruksegenskaper. Vi bør ha i bakhodet at dachshunden i utgangspunktet er avlet fram og er ment til å være en arbeidendehund. Nettopp derfor har vi krav til brukspremiering ved siden av utstillingskravene på alle våre dachshundvarianter for at de skal få tittelen Norsk Utstillingschampion. Vi har faktisk et av verdens høyeste krav!
Til hvilket formål.
De fleste valpekjøpere har en klar formening om hvilke egenskaper, størrelse og hårlag de ønsker. Er man i tvil, så kan Norske Dachshundklubbers Forbund veilede deg, eller henvise til mer erfarne, kunnskapsrike og objektive oppdrettere som kan gi opplysninger. Det er viktig å innhente flest mulig opplysninger i stedet for å velge en variant som du kanskje ikke trives med.
Som drevhund.
Den er for uinnvidde jegere gjenstand for hoderysting. I masse av skog der andre hunder må klatre over, beveger en dachshund seg under, gjennom eller i mellom. Den flyter av sted som et penselstrøk, og møter den hindringer legger den ubesværet veien rundt...Det har vist seg at barka jegere med drivende hunder av de større rasene etter hvert ymter frempå "-mja, kanskje en dachshund? Den tar jo ikke store plassen..." Under jakta er den mest følsom overfor kulde, fuktighet og eventuelle skader. Dachshunden er en ypperlig rådyrhund. Den er langsomdrivende og stemmevolumet står slett ikke i stil til den ringe størrelsen. Dersom drevdyret ikke blir støkket, forflytter den dyret pent og avslappet gjennom terrenget. Rådyret kan stoppe, beite litt og lytte bakover etter det irriterende lille vesenet med steinknuser-stemmen inntil den er sjenerende nær, og det er på tide å bevege seg.
Dachshunden er en rase som du meget sjeldent ser i lydighetsringen. Men kan en dachshund i det hele tatt dresseres? Ja, men ikke la den merke det. Du må appellere til dens arbeidsglede, og mye avhenger av kontakt og respekt for din hund. En sur og lei dachshund demonstrerer dette tydelig. Sjefer du for mye, trekker den bare inn de korte bena og ligger der og ser en annen vei.. Det aller viktigste er at den kommer på innkalling, og at den ikke hopper ut av en åpen bildør utent illatelse. Så kan det vel være det samme om den sitter eller ligger i "dekk-og-bli", noen stor forskjell utgjør det vel ikke. Gå gjerne på ringtreningskurs før utstilling, og bruk dressurkurset til og lære god oppdragelse og omgang med andre individer. Når det gjelder agilitytrening så kan dette stresse hunden unødig. Dachshunden er ikke avlet for å takle bråvendinger, stopp, hopp, fart og høygir. Det er en terrenghund, avlet på utholdenhet og sortering av sanseinntrykk gjennom nesen.
Den typiske dachshund avgjør ganske raskt hvem som skal inneha status som "flokkleder". Den er også snar til å finne svakeste ledd i næringskjeden, og den er en hemningsløs tigger. Den er selv en viljesterk skapning som i puberteten tøyer strikken gang på gang for å prøve konsekvensen i oppdragelsen. Får den ikke klare retningslinjer, kan den bli usikker. Den har samme behov for oppdragelse som barn; klare meldinger, konsekvenslærdom, respekt, utfordring og mye ros. En dachshund vokser fort i kroppen. Etter tannfelling og løpetid har den nådd sin omtrentlige størrelse i skjellettet når det gjelder høyde. Den vil strekke seg litt i lengden og brystkassen vil bli dypere, og den får masse i kroppen. Generelt får tispene sin første løpetid ca.7-10 mnd gamle. Hannene kan være kjønnsmodne allerede ved 8-9 mnd alder. Passe mosjon kombinert med viltsportrening er fin avreagering for en hund i slyngealder. Å følge et treningsspor krever konsentrasjon, noe som psykisk også tapper unghunden for energi. Det er viktig med balanserte omgivelser og aktiviteter som ikke stresser unghunden unødig. Det kan lede til en masete og støyende hund. Det første året kan gi grunnlaget for å leve med en rolig og avbalansert hund, - eller en hyperaktiv..
En dachshund som skal være en trivsel både for øyet hjemmemiljø krever en viss mengde mosjon. To ting taler for fordelen ved å ta dette med i betraktningen: En dachshund med det rette humøret må få utløpfor sin energi. Dessuten vil den ha større sjanse til å holde på sine elegante linjer og gode muskulatur. Det er på ingen måte snakk om å beine rundt i ett par timer, men en god times rask båndpassering i ukedagene og en real tur i helgene. Det går fint å sykle med en dachshund, den har godt av travstrekken i bånd. Men vent med dette til den er 10-11 mnd gammel, og kun i korte intervaller. I mellom bør den også få løpe løs for at musklene skal få all sidig trening med strekk-og-bøy til alle kanter. Det er viktig at valpen og unghunden får en viss muskelmengde for å støtte opp den lange kroppen,og at den holdes slank. Vær forsiktig med å la valper og unghunder daglig gå nedover lengre trapper inntil de er i 8-9 mnd alder, det er stor belastning på frontens muskelfester. Derimot kan de gjerne gå opp, dette styrker musklene i rygg og bakpart.
For å sette en hund i avl bør man ha fått en bedømmelse av flere dommere om at denne hunden er av en så utmerket kvalitet at dens avkom muligens kan være til nytte for rasen. Ingen hund kan leveres med varedeklarasjon,og ingen kan vite hvilke arveegenskaper den bringer videre. Visse krav bør stilles, både fysisk og psykisk, og myten om at alle tisper bør ha et valpekull, - er en myte! Ansvaret for rasen, dennes frem - eller tilbakegang ligger på oppdretterne og hannhundeiere. Å ha en tispe er da ikke ensbetydende med at den skal settes i avl...?
Kilde: NDF, tekst: Britt Corell, Kennel Foxfoot, Norske Dachshundklubbers Forbund © 2008
Rasestandard for dachs
Gruppe: 6/4
FCI rasenr: 148
FCI dato: 13.03.2001
NKK dato: 15.10.2001
DACHSHUND
Nordisk Kennel Union
Dansk Kennel Klub
Hundaræktarfélag Ìslands
Norsk Kennel Klub
Svenska Kennelklubben
Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben
Norsk Kennel Klub 2
GRUPPE:
6/4
FCIs RASENR.:
148
Original av 13.03.2001
Utg. 09.05.2001 D
RASEBESKRIVELSE FOR
DACHSHUND
Dachshund korthåret
Dachshund strihåret
Dachshund langhåret
Dvergdachshund korthåret
Dvergdachshund strihåret
Dvergdachshund langhåret
Kanindachshund korthåret
Kanindachshund strihåret
Kanindachshund langhåret
Opprinnelsesland/
hjemland:
Tyskland.
Helhetsinntrykk
Lav, kortbent og langkroppet, men kraftig, meget muskuløs.
Frimodig båret hode med oppmerksomt uttrykk. Til tross for
korte ben i forhold til den lange kroppen skal den verken
være forkrøplet, plump, hemmet i bevegelsene eller spinkel
og røyskattaktig.
Viktige
proporsjoner:
Brystdybden 2/3 av mankehøyden, mankehøyde:kroppslengde
= 1:1,7 til 1,8.
Adferd/
temperament:
Vennlig, verken engstelig eller aggressiv, harmonisk. En ivrig,
utholdende og dyktig jakthund med god nese.
Hode:
Langstrakt. Sett ovenfra og fra siden jevnt avsmalnende, men
ikke spisst. Tydelig utviklete øyebrynsbuer. Lang og smal
neserygg og nesebrusk.
Skalle: Heller flat, går jevnt over i den lett konvekse neseryggen.
Stopp: Bare antydet.
Nesebrusk: Velutviklet.
Snuteparti: Langt, tilstrekkelig bredt og kraftig. Stor munnåpning som kan
nå helt tilbake på linje med øynene.
Lepper: Stramme, dekker godt underkjeven.
Norsk Kennel Klub 3
Kjever/tenner: Meget velutviklet over- og underkjeve. Saksebitt. Kraftige
hjørnetenner. Ideal er komplett tannsett.
Øyne: Middels store, ovale, plassert godt fra hverandre. Klart,
energisk og vennlig uttrykk, ikke stikkende. Skinnene mørk
rødbrun til sortbrun farge hos alle fargevarianter. Glassøyne,
fiskeøyne (sølvgrå) eller perleøyne hos flekkede hunder ikke
ønskelig, men tolereres.
Ører: Høyt ansatt, ikke for langt frem. Lange, men ikke overdrevent,
avrundet, ikke smale, spisse eller brettet.
Bevegelige. Fremre kant tett inntil kinnet.
Hals:
Tilstrekkelig lang, muskuløs, stram halshud. Lett nakkebue,
frimodig og høyt båret.
Forlemmer:
Helhetsinntrykk: Meget muskuløs, velvinklet. Sett forfra tørre, rette forben, god
benstamme, poter rettet forover.
Skulder: Plastisk muskulatur. Langt, skråttliggende skulderblad, ligger
fast inntil brystkassen.
Overarm: Samme lengde som skulderbladet, nesten i rett vinkel mot
dette. Kraftig benstamme, meget muskuløs. Tett inntil
ribbena, men fritt bevegelig.
Albue: Verken inn- eller utoverdreid.
Underarm: Kort, men så lang at avstanden fra bakken til brystet er 1/3 av
mankehøyden. Så rett som mulig.
Håndrot: Plassert noe nærmere hverandre enn skulderleddene.
Mellomhånd: Sett fra siden verken for steil eller for skråstilt.
Poter: Godt sluttede tær, godt hvelvet med kraftige og motstandsdyktige
tredeputer, korte, kraftige klør. Den 5. tå har ingen
funksjon, men skal ikke fjernes.
Kropp:
Overlinje: Harmonisk linje fra nakken til lett fallende kryss.
Manke: Utpreget.
Rygg: Etter den høye manken går den over i en rett eller lett
fallende linje. Stram og muskuløs.
Norsk Kennel Klub 4
Lend: Meget muskuløs, tilstrekkelig lang.
Kryss: Bred og tilstrekkelig lang. Lett fallende.
Bryst: Velutviklet brystben, så sterkt fremtredende at det dannes
lette groper på begge sider. Brystkassen sett forfra oval, sett
ovenfra og fra siden romslig med god plass for hjerte og
lunger. Lange bakre ribben. Ved riktig lengde og vinkling av
skulderblad og overarm skal underarmen dekke brystkassens
dypeste punkt sett fra siden.
Underlinje/buk: Lett opptrukket.
Hale:
Ikke for høyt ansatt, båret i rygglinjens forlengelse. En liten
bue er tillatt i siste tredjedel.
Baklemmer:
Helhetsinntrykk: I proporsjon til forbena med kraftige muskler. Kne og hase
godt vinklet, parallelle, verken trange eller bredstilte.
Lår: Av god lengde, velutviklet muskulatur.
Knær: Bred og kraftig, utpreget vinklet.
Underlår: Kort, nærmest i rett vinkel på låret. Muskuløst.
Haser: Kraftige, senete og tørre.
Mellomfot: Relativt lang, bevegelig mot underlåret, lett skråstilt.
Poter: Fire tettsluttede tær, godt velvet. Kraftige tredeputer.
Bevegelser:
Jordvinnende, flytende og drivende; god steglengde i fronten,
kraftig fraspark, lett fjærende. Halen bæres lett skrånende i
harmonisk forlengelse av rygglinjen. Parallelle for- og
bakben. Foran verken marktrang eller padlende, tåtrang eller
tåvid. Bak verken for trang eller for bred, kuhaset eller
hjulbent.
Hud:
Stramt tilliggende.
Pels:
Hårlag: Korthåret:
Kort, tett, glinsende og tilliggende, fast og hard. Ingen synlige
bare flekker. Pelsen på halen fin, dekkende, men ikke for
rikelig. Noen lange beskyttelseshår på undersiden er ikke feil.
Norsk Kennel Klub 5
Strihåret:
Bortsett fra snute, øyebryn og ører er hele kroppen dekket av
en helt jevn, tilliggende, tett og stri pels med underull. På
snuten dannes barter. Buskete øyebryn. Ørene har kortere
pels enn kroppen, nesten glatt. Halen god og tilliggende jevn
pels.
Langhåret:
Glatt, glinsende, tilliggende pels med underull, lengre under
halsen og på kroppens underside og særlig på ørene. På
baksiden av bena dannes tydelig beheng, lengst på halen
hvor det det dannes en fullstendig fane.
Farge: Korthåret og langhåret
:
a) Ensfarget: Rød; rødgul; gul; alle med eller uten sorte
stikkelhår. Ren farve foretrekkes og rød ansees mer
verdifull enn rødgul og gul. Hunder med sterk islett av
sorte hår hører til denne kategori og ikke til «andre farger».
Hvitt ikke ønskelig, men enkelte små flekker ikke
diskvalifiserende. Nesebrusk og klør sorte, rødbrun tillatt,
men ikke ønskelig.
b) Tofarget: Dypsort eller brun med rustbrune eller gule
tegninger over øynene, på siden av snute og underleppe,
på innsiden av ørene, på forbryst, på inn- og baksiden av
bena, på potene, rundt anus og derfra til ca. 1/3 til 1/2 ut
på halens underside. Sort nesebrusk og klør hos sorte;
brun eller sort hos brune. Hvitt ikke ønskelig, men enkelte
små flekker ikke diskvalifiserende. For sterkt utbredt
tanfarge uønsket.
c) Flekket (merle; stripet/tigret): Grunnfargen alltid den
mørkeste fargen (sort, rød eller grå). Ønskelig med
uregelmessige grå eller beige (store flak uønsket). Verken
den mørke eller lyse farge skal dominere. Den tigrete er
rød eller gul med mørkere striper. Nesebrusk og klør som
hos ens- eller tofarget.
d) Andre farger: Alle farger som ikke er nevnt ovenfor.
Strihåret:
Overveiende lys til mørk viltfarget, så vel som fargen til tørt
løv. Forøvrig gjelder det samme som de andre fargene.
Størrelse og vekt:
Brystomfang: Dachshund: Over 35 cm
Dvergdachshund: 30-35 cm, måles etter 15 måneders alder.
Kanindachshund: Under 30 cm, målt etter 15 måneders
alder
Norsk Kennel Klub 6
Vekt: Dachshund: Øverste grense ca. 9 kg.
Feil:
Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil.
Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er
i relasjon til rasebeskrivelsen.
-
Mangel av to P1 eller begge M3 regnes ikke som feil.
Mangel av en M3 i tillegg til en P2. Avvikelse fra korrekt
saksebitt.
Grove feil:
- Svak kroppsbygning, høybent, kropp slepende langs
bakken.
-
Andre tannfeil enn de som er beskrevet under «feil» eller
«diskvalifiserende feil».
-
Glassøyne hos andre enn flekkete hunder.
-
Spisse, hardt foldete ører.
-
Kropp som henger i skuldrene.
-
Svai rygg.
-
Karpelend, svak lend.
-
Meget overbygget.
-
Dårlig utviklet brystkasse.
-
Myndeaktig opptrukket buklinje.
-
Dårlig vinklet for- og bakben.
-
Smale muskelfattige lår.
-
Kuhaset, hjulbent.
-
For mye inn- eller utoverdreide poter.
-
Sprikende tær.
-
Ubehjelpelig vraltende gange.
-
Pels:
Korthåret:
-
For fin, tynn pels, hårløse steder på ørene (lærører).
Pelsløse flekker.
-
For grov og lang pels.
-
Bustet hale.
-
Delvis eller i store strekk hårløs hale.
-
Sort farge uten rustrøde tegninger.
Ruhåret:
-
Myk pels, enten kort eller lang.
-
Lange hår som står ut fra kroppen i alle retninger.
-
Krøllet eller bølget pels.
-
Myk hodepels.
-
Fane på halen.
-
Manglende skjegg.
-
Manglende underull.
-
Korthåret. Tendens til korthår.
Langhåret:
-
Like lang pels på hele kroppen.
-
Bølget eller kruset pels.
-
Manglende fane på halen.
Norsk Kennel Klub 7
-
Manglende beheng.
-
Korthåret.
-
Skill på ryggen.
-
For lange hår mellom tærne.
Diskvalifiserende
feil:
Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske
defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.
-
Redd.
-
Under-, over- eller kryssbitt.
-
Feilstilling av underkjevens hjørnetenner.
-
Mangel av en eller flere fortenner, eller en eller flere
hjørnetenner.
-
Mangel av ytterligere premolarer eller molarer bortsett fra
de to nevnte P2 hhv en P2 uten hensyntagen til M3.
-
Medfødt syn- eller hørselsfeil.
-
Avkortet (deformert) brystben.
-
Alle halefeil.
-
Meget løse skuldre.
-
Overkoting i forbena.
-
Sort uten rustrøde tegninger, hvit med eller uten rustrøde
tegninger.
-
Andre farger enn nevnt over.
OBS
Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.
Rasebeskrivelsen er oversatt fra gjeldende FCI-standard.
Norsk Kennel Klub, 15. oktober 2001
Ved måling av brystomfang hos dverg- og kanindachshund brukes et målbånd med 1
cm bredde. Det er meget viktig at målbåndet ligger mellom x og y, ved annen
plassering vil hunden få feil mål.
Norsk Kennel Klub 8
copyright © Anne Damsund Paulsen, Kennel Dachsverk