Hundens søvn og søvnbehov

Hundens søvn og søvnbehov

Hundenes søvn og søvnbehov
Publisert av Positiv hundetrening i BLOGG, Fysisk helse.
hundesøvn,kvalitetssøvn,søvnbehov hund
Søvn er ett av hundens primæbehov. Det var noen forskere som tok fra hunders søvn i 7 døgn, disse hundene døde og det ble påvist degenrative forandringer i hundens hjerne. Dette sier litt om viktigheten av søvn.
Fakta under er basert på foredrag med blant annet Amber Batson.
De fleste hunder trenger mellom 12 og 18 timer søvn, valper trenger som oftest mer. En hunds dag bør bestå av 58% soving og 42% annen aktivitet(dette inkluderer også hvile, det vil ikke si at hundene MÅ gjøre noe disse 42%'ene.) De er også periode sovere, så de deler opp søvnen sin på en helt annen måte enn vi f.eks gjør.
Hunder er sosialie sovere. Av den enkle grunn at man sover tryggere dersom man sover med flere andre. I vill tilstand sover de aldri alene. Hunder som sover alene er ofte mere på vakt og passer på enn hunder som sover sammen. Man ser f.eks valper at de veldig ofte sover i klynge. De er avhengig av nærhet og trygghet og det får de fra hverandre. Men så er jo dette også individuelt. Ikke alle har behov for å ligge helt oppå eller inntil flokken, men det holder å være i nærheten. En veldig trygg hund kan fint sove alene, men de fleste trives best i innen nær rekkevidde av flokken. Så for hunder som ikke får lov å sove i nærheten av flokken sin(dette vil ikke si hunder som ikke får lov å ligge i senga etc, men hunder som f.eks blir puttet i bur i en helt annen etasje enn der resten ligger e.l.), kan det hende de ikke får like tung og dyp søvn som den trenger.
Hundens søvn består av:
-hjernesøvn
- annen aktivitet
- REM søvn
REM - REM(Rapid eye movement) er den type søvn hvor kropp og muskulatur er «lammet», men hjernen er veldig aktiv. Av all hundens sovetid, består ca 12% av REM søvn.
Under REM søvn krever det ofte større plass for hundene. De trenger å strekke seg godt ut og ligger veldig ofte slakt ut på siden. Det er under REM søvnen at man kan oppleve at hundene løper i søvne, rister, bjeffer etc. Antageligvis fordi det er under denne søvnen at sanseinntrykk bearbeides. Har hunden min opplevd veldig mye og krevende psykisk en dag, opplever jeg ofte at han høylytt ligger og drømmer og er kjempeaktiv mens han sover. Men dette skjer faktisk kun når det har skjedd veldig mye og hodet hans er veldig fullt.
Alle dyr trenger å ligge ned for å få ordentlig søvn. Dett inkluderer hester, kuer, sauer. Det er jo da ganske tydelig at søvnkvaliteten og helsa på gårdsdyra rundtomkrin ikke er særlig god. Under foredraget ble det fortalt en historie om en bonde som gav kuene sine mye bedre plass inne og gjorde det mye koseligere for dem. Han hadde slitt mye med sykdom og brukte mye medisinering på dyra. Etter han satt i gang tiltaket om bedre plass, ble kuene betydelig friskere, og veterinærutgiftene minka drastisk.
For å oppnå god kvalitetssøvn, som virkelig er en viktig nødvendighet for både dyr og mennesker er det og viktig at man føler seg trygg og at man ligger behagelig. Vi vet jo alle selv hvordan det føles å ligge i ett iskaldt mørkt rom, hvor du fryser litt, ligger på en vond madrass og omgivelsene ikke er trygge eller behagelige. Da sover man rett og slett ikke godt! Eksakt det samme gjelder for hundene våres! De har nok ikke like sære krav som vi har ifht comfort, men at vi i blant bagatelliserer at hundene faktisk skal ha det behagelig og ikke minst ha valgmuligheter til hvor de skal få lov å ligge, synes jeg er ett faktum. De trenger å ligge behagelig og trygt og de trenger å strekke seg godt ut. De fleste hunder flytter mye på seg og regulerer både liggestilling og liggested etter både temperatur og hvordan kroppen deres akkurat der og da føler for å ligge. Jeg trenger vel kanskje ikke da å nevne at jeg ikke syns at en hund skal ligge i ett bur med lukket dør om natta... Alle hunder trenger heller absolutt ikke ligge i senga eller i sofaen. Men la de ha flere valgalternativer til hvor de får ligge. Hunden min ligger både i stuestolen, sofaen, på teppet, på gulvet, i senga si...ja overalt, alt ettersom hvor han føler for å ligge, og jeg ser ingen problemer med det sålenge han sover godt.
Hva hunder syns er behagelig og trygt, er veldig individuelt. Men f.eks eldre hunder har dårligere blodsikulasjon og fryser lettere. Iblant er det faktisk nødvendig å brette ett pledd over dem og ikke minst la de få lov å ligge mykt. Min hund ligger mye på gulvet om sommeren, mens på vinteren trives han bedre høyere opp fra bakken, og ett litt lunere sted. Aller helst i sofaen på toppen av masse tepper. Dette tyder jo på at han synes det er kaldt på gulvet om vinteren. Og ja, da gir jeg han muligheten til å regulere dette selv, så han får den nødvendige søvnen han trenger.
Igjen, tenk på hva som skal til for at DU får din nødvendige søvn, og unn da og en tanke til hvordan muligheter til god kvalitetssøvn hunden din har også! Husk at søvn er viktig for å både huske bedre, lære bedre og generelt fungere som ett frisk og oppegående individ!
»The pioneering experimental studies on sleep deprivation» av M. Bentivoglio og G.


copyright © Anne Damsund Paulsen, Kennel Dachsverk